Zapraszam na przepis pysznej piersi z kaczki w zalewie z białego wina. A oto co nam będzie potrzebne, do przyrządzenia tak smacznego posiłku jak powyżej.
Składniki:
1 pierś z kaczki,
2 szklanki białego wina np. Tokaj
2 jabłka
ziemniaki według uznania
2 pomidory
1 ogórek
koperek
Pierś z kaczki należy naciąć od strony skóry w kratkę do mięsa. Następnie kładziemy mięso na lekko nagrzaną suchą patelnię i smażymy z dwóch stron, pozwalając na wytopienie się tłuszczu ok. 8-10 min.
Usmażoną pierś przekładamy do żaroodpornego naczynia. Obieramy jabłka i kroimy w słupki, następnie układamy je w koło mięsa i zalewamy dwiema szklankami białego wina ( ja użyłam wina Tokaj).
Kolejnym krokiem jest włożenie mięsa do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni, na 20-30 min.
Gotową pierś można podać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z sałatką z ogórka i pomidora.
Serdecznie polecam to danie i życzę smacznego!
O jaaa.. 22 i nic nie miałam jeść.. ale właśnie zaje.. mocno zgłodniałam 😂 takiej wersji piersi z kurczaka jeszcze nie jadłam 😍
OdpowiedzUsuńjadłam coś podobnego:) pyszota:)
OdpowiedzUsuńa dziś co gotujesz?:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj żurek i mielone ;)
OdpowiedzUsuńLubię czasami, ale sama jeszcze nie umiem zrobić, jej odpowiednio :P Choć kilka razy jadłam wyśmienitą, więc wiem w którą stronę dążyć :P
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńmoja mama lubi łączyć kaczkę z jabłkami.
OdpowiedzUsuń