wtorek, 24 października 2017

Szybki murzynek

Na jesienne chłodne dni polecam coś słodkiego. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowo-kakaowe. Idealny dodatek do aromatycznej herbatki lub jako przekąska pomiędzy rozdziałami wciągającej powieści :)


Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Składniki:

3/4 kostki masła,

200 ml mleka,

2 szklanki mąki tortowej,

2 duże łyżki kakao,

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

3 jajka,

szczypta soli,

2 szklanki cukru.

Przygotowanie

Jajka ubijamy z cukrem ( ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej) na gładką masę, dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz mleko. Następnie przesiewamy do miski mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy rózgą kuchenną, bądź drewnianą łyżką.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20 minut.

Polewa

1,5 tabliczki mlecznej czekolady,

2 łyżki masła

2 łyżki mocnej kawy,

cukierkowa posypka.

Kawę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Polewę wykładamy na wystudzone ciasto, równomiernie rozprowadzamy i posypujemy całość cukiereczkami.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Murzynek - ulubione ciasto mojego męża. Na pewno wypróbuję ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O dziękuję za szybki przepis :D Mam ochotę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie :) zjadłabym do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię murzynki :) Pychotka wielka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny, wspomnienie dzieciństwa i PRL. Pamiętasz może murzynka pieczonego w prodiżu???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, pyszny :) A murzynka z prodiżu niestety nie pamiętam.

      Usuń