poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Chleb piwny z suszonymi pomidorami

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny chlebek piwny z suszonymi pomidorami.


Składniki:

1 kg mąki pszennej

1 łyżka stołowa proszku do pieczenia

750 ml piwa niepasteryzowanego

garść suszonych pomidorów w oliwie.

Przygotowanie

Wsypujemy mąkę do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia i piwo. Pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ręcznie ciasto. Formę do pieczenia chleba smarujemy olejem roślinnym i przekładamy do niej ciasto.


Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy godzinę.


Po godzinie gotowy chleb wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 15-20 min. do ostygnięcia.
Gotowy chlebek najlepiej smakuje na ciepło z masłem lub serkiem. Stanowi również idealny dodatek do sałatek.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja również. A najlepszy jest ten zapach, który roznosi się po całej kuchni kiedy wyciągniemy chleb z piekarnika :)

      Usuń