Składniki:
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
750 ml piwa niepasteryzowanego
garść suszonych pomidorów w oliwie.
Przygotowanie
Wsypujemy mąkę do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia i piwo. Pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ręcznie ciasto. Formę do pieczenia chleba smarujemy olejem roślinnym i przekładamy do niej ciasto.
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy godzinę.
Po godzinie gotowy chleb wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 15-20 min. do ostygnięcia.
Gotowy chlebek najlepiej smakuje na ciepło z masłem lub serkiem. Stanowi również idealny dodatek do sałatek.
Smacznego!
Uwielbiam taki domowy chleb. 😊
OdpowiedzUsuńJa również. A najlepszy jest ten zapach, który roznosi się po całej kuchni kiedy wyciągniemy chleb z piekarnika :)
Usuń