niedziela, 21 lipca 2019

Pierś z kaczki z jabłkami


Zapraszam na przepis pysznej piersi z kaczki w zalewie z białego wina. A oto co nam będzie potrzebne, do przyrządzenia tak smacznego posiłku jak powyżej.

Składniki:

1 pierś z kaczki,

2 szklanki białego wina np. Tokaj

2 jabłka

ziemniaki według uznania

2 pomidory

1 ogórek

koperek

Pierś z kaczki należy naciąć od strony skóry w kratkę do mięsa. Następnie kładziemy mięso na lekko nagrzaną suchą patelnię i smażymy z dwóch stron, pozwalając na wytopienie się tłuszczu ok. 8-10 min.
Usmażoną pierś przekładamy do żaroodpornego naczynia. Obieramy jabłka i kroimy w słupki, następnie układamy je w koło mięsa i zalewamy dwiema szklankami białego wina ( ja użyłam wina Tokaj).




Kolejnym krokiem jest włożenie mięsa do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni, na 20-30 min.


Gotową pierś można podać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z sałatką z ogórka i pomidora.



Serdecznie polecam to danie i życzę smacznego!

7 komentarzy:

  1. O jaaa.. 22 i nic nie miałam jeść.. ale właśnie zaje.. mocno zgłodniałam 😂 takiej wersji piersi z kurczaka jeszcze nie jadłam 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam coś podobnego:) pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię czasami, ale sama jeszcze nie umiem zrobić, jej odpowiednio :P Choć kilka razy jadłam wyśmienitą, więc wiem w którą stronę dążyć :P

    OdpowiedzUsuń
  4. moja mama lubi łączyć kaczkę z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń