Szybkie do zrobienia, smaczne i z naturalnych składników. Idealne na śniadanie i wyśmienite do kawy. Oto przepis na ciasteczka z mąki pełnoziarnistej.
Składniki na 20 sztuk ciastek:
3/4 kostki masła, w temperaturze pokojowej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki miodu
4 łyżki migdałów bez skórki, posiekanych
4 łyżki daktyli
2 łyżki rodzynek
Masło, mąkę, proszek do pieczenia i miód zagnieść ręcznie. Do wyrobionego ciasta wsypać bakalie i jeszcze raz zagnieść do połączenia się składników. Przygotować płaską blachę na ciasteczka, posmarować ją margaryną i oprószyć mąką. Za pomocą łyżki do lodów bądź zwykłej łyżeczki formować kulki i układać na blaszce. Następnie lekko spłaszczyć kulki z góry.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do przypieczenia brzegów.
Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 5 min aż ciasteczka wystygną. Doskonale smakują z poranną kawą.Pyszne i zdrowe śniadanie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz