A oto przepis na tartę ze szpinakiem:
Składniki:
Ciasto:
100 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
kilka suszonych pomidorów
1 opakowanie sera feta
2 jajka
200 ml śmietany 22%
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto na tartę na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko i pokrojone masło. Całość solimy i ugniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W jednej miseczce ubijamy jajka ze śmietaną aż do powstania jednolitej masy. W drugiej miseczce mieszamy odsączony z wody szpinak z pokrojona w kostkę fetą i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy sola pieprzem i gałka muszkatołową.
Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywając kawałek po kawałku wykładamy na formę. Widelcem dość gęsto nakłuwamy spód tarty.
Przekładamy farsz, rozprowadzając go równo po powierzchni ciasta. zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.
Tartę przed pieczeniem można posypać startym żółtym serem. Polecam podawać z sosem czosnkowym wtedy tarta nie wydaje się taka mdła.
Prezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na tartę ale jeszcze nigdy jej nie piekłam.
OdpowiedzUsuńPyszna tarta. Z serem feta i szpinakiem, zjadła bym całą :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega smacznie
OdpowiedzUsuń