środa, 19 października 2016

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to pyszne danie, którą można podawać osobną, ale równie dobrze pasuje jako dodatek do ryb lub mięsa.

Składniki:

3-4 duże ziemniaki

200 ml śmietany 22%

50 ml mleka

6 łyżek startego żółtego sera

masło do wysmarowania formy

sól i pieprz

gałka muszkatołowa

mielona słodka papryka

Ceramiczną formę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry ( grube plastry mogą spowodować, że ziemniaki będą w środku surowe). Na spodzie formy układamy plastry ziemniaków. Przyprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Do dzbanka przelewamy mleko i śmietankę. mieszamy do połączenia się składników. Polewamy ziemniaki połową mlecznego płynu. Posypujemy całość połową startego sera. Ponownie układamy warstwę z ziemniaków, dodajemy przyprawy i zalewamy śmietanką z mlekiem. Posypujemy startym serem i mieloną słodką papryką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min. Można podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Robiłam ją jakieś 3 dni temu :D Jeszcze został jakiś mały kawałek w lodówce :D Tylko że ja przekładałam ziemniaki farszem z miesa mielonego, cebulki i pieczarek :) I obiad gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się czy da się Ciebie obserwować ;) Bo chętnie dodałabym Cie do obserwowanych :)

      Usuń
    2. Już można :) Zapraszam do dodania mnie do obserwowanych! :)

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł, dziękuję za podpowiedz. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń