Składniki
6 jajek,
6 łyżek cukru pudru Diamant,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
1 łyżka kakao,
2 łyżki cukru Sweet Family,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
margaryna do wysmarowania formy,
tarta bułka do posypania formy,
0,5 l śmietany kremowej,
wiórki czekoladowe do posypania ciasta.
Przygotowanie
Tortownicę dokładnie smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Z białek z dodatkiem cukru Sweet Family i cukru pudru Diamant ubijamy sztywną pianę. Cały czasu ubijając dodajemy żółtka, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy 45 minut. Gotowe ciasto po wystudzeniu wykładamy na deskę do góry dnem. Dzielimy na dwa krążki, na dolny nakładamy połowę ubitej śmietany, przykrywamy drugim krążkiem, nakładamy pozostałą śmietanę. Na końcu posypujemy czekoladowymi wiórkami.
Zapraszam Was do zapoznania się z akcją Uczymy jak słodzić, wystarczy kliknąć Tutaj
Zapraszam Was do zapoznania się z akcją Uczymy jak słodzić, wystarczy kliknąć Tutaj
Jakie pyszności :) Akurat mam kawkę, więc przydałby się kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńO tak! Do kawy taki biszkopcik to w sam raz ;)
Usuńostatnio dużo słodyczy u ciebie :D
OdpowiedzUsuńTo prawda wraz z letnią aurą słodkie desery zawitały na mojego bloga ;)
UsuńBiszkopt wygląda mega apetycznie :) Życzę powodzenia w konkursie !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny i uroczy biszkopt.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńRzeczywiści biszkopt czekoladowy nie potrzebuje nadmiaru dodatków. Sam w sobie jest przepyszny! I tak naprawdę nie jest łatwo upiec idealny biszkopt czekoladowy. Dobre wskazówki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ i muszę przyznać, że dzięki nim mój biszkopt udaje się za każdym razem! Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń