Składniki
2 szklanki mąki ziemniaczanej,
20 dag margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 żółtka ugotowane na twardo,
skórka z cytryny,
5 białek,
szklanka cukru pudru ,
garść posiekanych orzechów włoskich,
marmolada,
margaryna do wysmarowania formy.
Mąkę oraz rozdrobnioną na kawałki margarynę wraz z cukrem pudrem miksujemy w mikserze. Gdy składniki się połączą dodajemy przetarte przez sito żółtka o skórkę z cytryny. Następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do zamrażarki. Z białek i cukru pudru ubijamy bardzo sztywną pianę. Wychłodzone ciasto wałkujemy w taki sposób, by wypełniało spód tortownicy. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, na ok. 45 minut. Zarumienione ciasto wyjmujemy, lekko schładzamy i smarujemy obficie marmoladą. Na wierzchu wykładamy piankę, posypujemy posiekanymi orzechami, ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 120 stopniach C kilka minut by piana lekko się zarumieniła i wysuszyła.
Smacznego!!!
Zjadłabym do kawki w pracy :)
OdpowiedzUsuńNa takie ciasto to i ja się pisze :) Proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)
OdpowiedzUsuńbym jadła:D
OdpowiedzUsuń