piątek, 7 lipca 2017

Biszkopt czekoladowy

Czekoladowy biszkopt to moja propozycja na letni deser. Puszyste kakaowe ciasto najlepiej smakuje z czarną kawą lub zielona herbatą, które świetnie równoważą jego słodycz.



Składniki
6 jajek,

6 łyżek cukru pudru Diamant,

6 łyżek mąki ziemniaczanej,

1 łyżka kakao,

2 łyżki cukru Sweet Family,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

margaryna do wysmarowania formy,

tarta bułka do posypania formy,

0,5 l śmietany kremowej,

wiórki czekoladowe do posypania ciasta.



Przygotowanie

Tortownicę dokładnie smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Z białek z dodatkiem cukru Sweet Family i cukru pudru Diamant ubijamy sztywną pianę. Cały czasu ubijając dodajemy żółtka, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy  45 minut. Gotowe ciasto po wystudzeniu wykładamy na deskę do góry dnem. Dzielimy na dwa krążki, na dolny nakładamy połowę ubitej śmietany, przykrywamy drugim krążkiem, nakładamy pozostałą śmietanę. Na końcu posypujemy czekoladowymi wiórkami.

Zapraszam Was do zapoznania się z akcją Uczymy jak słodzić, wystarczy kliknąć Tutaj


Cukier z głową

8 komentarzy:

  1. Jakie pyszności :) Akurat mam kawkę, więc przydałby się kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Do kawy taki biszkopcik to w sam raz ;)

      Usuń
  2. ostatnio dużo słodyczy u ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda wraz z letnią aurą słodkie desery zawitały na mojego bloga ;)

      Usuń
  3. Biszkopt wygląda mega apetycznie :) Życzę powodzenia w konkursie !

    OdpowiedzUsuń