wtorek, 24 stycznia 2017

Domowe bajgle

Bajgle, to okrągłe drożdżowe bułeczki, których pochodzenie kojarzone jest z Krakowem. Chociaż przygotowanie ich jest czasochłonne, to warto podjąć ten trud i cieszyć się smakiem mięciutkiego a zarazem chrupiącego pieczywa.


Składniki:

500 g mąki pszennej

50 ml oleju

20 g świeżych drożdży

300 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka miodu

białko

1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier puder i rozdrabniamy drożdże. Rozpuszczamy je dokładnie i odstawiamy na 15 min. Buzujący płyn z drożdżami przelewamy do większej miski, w której znajduje się wcześniej już przesiana mąka, sól i olej. Rozcieramy wszystko widelcem do połączenia się składników. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy, można podsypać mąką, ale nie za dużo  ponieważ ciasto może wyjść za twarde.


Z ciasta formujemy bajgle, rolując wałeczki i łącząc jego końce. Na wysypaną mąką deskę wykładamy bajgle i przykrywamy je ściereczką na pół godziny do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z miodem. Wrzucamy po 3 bajgle i gotujemy ok. 3 minuty, a następnie przewracamy na drugą stronę na kolejne 3 minuty. Wyławiamy bułeczki i odsączone układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Bułeczki smarujemy białkiem, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 210 stopni C i pieczemy bajgle 25 minut.





Smakują znakomicie zarówno na słodko, jak i w formie tradycyjnej kanapki.
Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

20 komentarzy:

  1. Co do ciebie wejdę to jestem głodna :D jak mi dupa urośnie będziesz biegać razem ze mną :P hah :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha czemu nie, odrobina sportu na wiosnę jest wskazana :)

      Usuń
  2. Bardzo lubie takie wypieki Pasuja na słodko i slono Sama niewiele pieke takich buleczek bo zwyczajnie się boje ze zrobie kamienie hahah Twoje sa puszyste i smakowite Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Aż zrobiłam się głodna !

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pychota! obserwuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń