niedziela, 8 stycznia 2017

Zupa krem z fasoli

Zupy krem to idealne dania na mroźne dni, rozgrzewające, pożywne i dodające energii. Ponieważ zarówno ja jak i pozostali członkowie mojej rodziny uwielbiamy tego rodzaju dania, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zupę krem z fasoli.



Składniki

1 puszka czerwonej fasoli,

2 duże ziemniaki,

2 marchewki,

1 pietruszka,

300 g wędzonego boczku,

2 litry wody,

2 ząbki czosnku,

1 łyżka słodkiej papryki,

1 czerwona cebula,

3 kromki chleba na grzanki,

oliwa z oliwek,

suszona bazylia do podania,

sól, pieprz.

Przepis

Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, cebulę i ziemniaki w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.


Warzywa smażymy na oliwie. Doprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem.


Do garnka wkładamy boczek i zalewamy wodą do wysokości warzyw i mięsa.


Dodajemy odsączoną z zalewy, wypłukaną pod bieżącą wodą fasolę i gotujemy 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Przestudzony boczek z wywaru kroimy w kostkę, bądź szerokie plastry. Smażymy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.


Robimy grzanki; 3 kromki chleba kroimy w drobną kostkę i nasączone niewielką ilością oliwy (ok. 1 łyżka) smażymy na patelni do zarumienienia chleba.
Miksujemy zupę na gładki krem. Serwujemy z plastrami boczku, grzankami, posypane suszoną bazylią.



Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Robiłam podobną i domownicy byli zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wygląda jakoś chwalebnie ale na pewno jest zdrowe;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten niezbyt zachęcający kolor zawdzięczamy fasoli, jednak mimo tego zupa jest nie tylko zdrowa ale i bardzo smaczna :)

      Usuń
  3. Lubię takie treściwe zupy krem ;) Myślę, że by mi smakowała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi ochoty narobiłaś na taką zupę! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Thank you for your comment on my blog!

    I follow you too! ;oD

    xoxo Jacqueline
    www.hokis1981.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń