czwartek, 13 lipca 2017

Kruchy torcik

Kruchy torcik jest wyśmienity o każdej porze dnia i nocy :) Bardzo słodki deser, który zadowoli każdego łasucha.

Składniki

2 szklanki mąki ziemniaczanej,

20 dag margaryny,

1/2 szklanki cukru pudru,

2 żółtka ugotowane na twardo,

skórka z cytryny,

5 białek,

szklanka cukru pudru ,

garść posiekanych orzechów włoskich,

marmolada,

margaryna do wysmarowania formy.


Mąkę oraz rozdrobnioną na kawałki margarynę wraz z cukrem pudrem miksujemy w mikserze. Gdy składniki się połączą dodajemy przetarte przez sito żółtka o skórkę z cytryny. Następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do zamrażarki. Z białek i cukru pudru ubijamy bardzo sztywną pianę. Wychłodzone ciasto wałkujemy w taki sposób, by wypełniało spód tortownicy. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, na ok. 45 minut. Zarumienione ciasto wyjmujemy, lekko schładzamy i smarujemy obficie marmoladą. Na wierzchu wykładamy piankę, posypujemy posiekanymi orzechami, ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 120 stopniach C kilka minut by piana lekko się zarumieniła i wysuszyła.

Smacznego!!!



4 komentarze: