wtorek, 14 listopada 2017

Łatwe ciasto z dyni

Jak zapewne wiecie, dynia znajduje wiele zastosowań w kuchni. To jeszcze całkiem nie dawno niedoceniane przeze mnie warzywo, jest teraz jednym z moich ulubionych przysmaków. Robię zupy z dyni, sałatki, musy, przeciery, drzemy, kompoty i oczywiście ciasta z dyni. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne i łatwe do przygotowania ciasto z dyni. Zapraszam :)



Składniki:

4 jajka,

3 szklanki cukru,

1 szklanka oleju,

2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni,

2 szklanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka sody,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

4 łyżeczki przyprawy do piernika,

2 garści posiekanych orzechów włoskich,

margaryna i bułka tarta do wysmarowani formy.

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę kawałki dyni, gotujemy ok.20 minut, następnie odcedzamy wodę i mielimy dynię przy pomocy blendera.



Żółtka ucieramy z  cukrem ( 2 szklanki) na gładką masę. Dodajemy rozdrobnioną dynię, olej, przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru. Masę dyniową dodajemy do ubitych na sztywno białek i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy. Posypujemy pokrojonymi na drobne kawałki orzechami. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 50 minut.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam dynię i wypieki z jej wykorzystaniem :) To ciasto na pewno jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto z dynią podobnie marchewkowe :) zresztą teraz dynia jest częstym gościem w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią zjadła bym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam z surową tartą dynią, wyszło cudowne :D

    OdpowiedzUsuń