Przygotowałam dla was przepis na pyszną pierś z gęsi.
Składniki:
2 piersi z gęsi,
1 średniej wielkości cebula,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól, pieprz
Przygotowanie.
Pierś z gęsi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć przyprawami: majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po upływie 2 godzin nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Pierś z gęsi przełożyć do naczynia żaroodpornego, odłożyć plasterkami cebuli i startym na tarce czosnkiem.
Piec pod przykryciem godzinę. Po upływie tego czasu ponacinać skórę na gęsi i polać wytopionym tłuszczem. Piec w piekarniku jeszcze pół godziny, ale już bez pokrywki i podlewać tłuszczem co ok. 10 min. Można podawać z kaszą gryczaną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz