środa, 9 listopada 2016

W Dniu św. Marcina na stole króluje gęsina

Dzień św. Marcina jest świętem obchodzonym 11 listopada. Z okazji tego święta piecze się rogale świętomarcińskie  oraz gęś. Ponieważ tak się składa, że 11 listopada obchodzimy Narodowe Święto Niepodległości, i  jest to dzień wolny od pracy. Myślę, że stanowi to doskonałą okazję na przyrządzenie uroczystego rodzinnego obiadu z gęsią w roli głównej.



Przygotowałam dla was przepis na pyszną pierś z gęsi.

Składniki:

2 piersi z gęsi,

1 średniej wielkości cebula,

4 ząbki czosnku,

1 łyżeczka majeranku,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

sól, pieprz



Przygotowanie.

Pierś z gęsi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć przyprawami: majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po upływie 2 godzin nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Pierś z gęsi przełożyć do naczynia żaroodpornego, odłożyć plasterkami cebuli i startym na tarce czosnkiem.



Piec pod przykryciem godzinę. Po upływie tego czasu ponacinać skórę na gęsi i polać wytopionym tłuszczem. Piec w piekarniku jeszcze pół godziny, ale już bez pokrywki i podlewać tłuszczem co ok. 10 min.  Można podawać z kaszą gryczaną. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz