A oto przepis:
Składniki:
2 średniej wielkości marchewki,
1 duża pietruszka,
ćwiartka selera,
pół średniej wielkości dyni,
1/4 pora
3 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
słodka papryka
1 udko z kurczaka ( na bulion)
1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler i dynę obieramy i kroimy w dość duże prostokąty. piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch kładziemy nie obrane ząbki czosnku. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godz. W międzyczasie udko z kurczaka zalewamy ok. 1 l wody i gotujemy, gdy mięso zmięknie dodajemy kostkę rosołową. Zaglądamy do warzyw, gdy są już podpieczone przekładamy je do dużego garnka, czosnek wyciskamy z łupin i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy bulionem ( bez mięsa), dodajemy kawałek pora i wstawiamy na średni gaz. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką. Miksujemy całość na głodki krem.
Danie można podawać z grzankami, świeżymi ziołami bądź z makaronem.
Podziwiam tych którzy jedza te wszystkie cudownosci z dyni ;) Ma ona taki specyficzny smak ;) Ja jak cos próbuje z dyni to muli mi w nosie :D :D :D Nie wiem jak to opisac inaczej, tak mdli dziwnie ;)
OdpowiedzUsuń