piątek, 4 listopada 2016

Zupa krem z dyni

Halloween się skończyło a wy nie wiecie co zrobić z dekoracjami? Zróbcie zupę! To nie jest żart, mam dla was przepis na pyszną zupę krem z dyni. Co prawda przygotowanie wymaga trochę czasu, ale dla tak smacznego dania warto się poświęcić.
A oto przepis:

Składniki:

2 średniej wielkości marchewki,

1 duża pietruszka,

ćwiartka selera,

pół średniej wielkości dyni,

1/4 pora

3 duże ząbki czosnku

sól, pieprz

słodka papryka

1 udko z kurczaka ( na bulion)

1 kostka rosołowa

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler i dynę obieramy i kroimy w dość duże prostokąty. piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch kładziemy nie obrane ząbki czosnku. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok.  1 godz.  W międzyczasie udko z kurczaka zalewamy ok. 1 l wody i gotujemy, gdy mięso zmięknie dodajemy kostkę rosołową. Zaglądamy do warzyw, gdy są już podpieczone przekładamy je do dużego garnka, czosnek wyciskamy z łupin i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy bulionem ( bez mięsa), dodajemy kawałek pora i wstawiamy na średni gaz. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką. Miksujemy całość na głodki krem.
Danie można podawać z grzankami, świeżymi ziołami bądź z makaronem.









 

1 komentarz:

  1. Podziwiam tych którzy jedza te wszystkie cudownosci z dyni ;) Ma ona taki specyficzny smak ;) Ja jak cos próbuje z dyni to muli mi w nosie :D :D :D Nie wiem jak to opisac inaczej, tak mdli dziwnie ;)

    OdpowiedzUsuń