Składniki:
500 g mąki pszennej
50 ml oleju
20 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
białko
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier puder i rozdrabniamy drożdże. Rozpuszczamy je dokładnie i odstawiamy na 15 min. Buzujący płyn z drożdżami przelewamy do większej miski, w której znajduje się wcześniej już przesiana mąka, sól i olej. Rozcieramy wszystko widelcem do połączenia się składników. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy, można podsypać mąką, ale nie za dużo ponieważ ciasto może wyjść za twarde.
Z ciasta formujemy bajgle, rolując wałeczki i łącząc jego końce. Na wysypaną mąką deskę wykładamy bajgle i przykrywamy je ściereczką na pół godziny do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z miodem. Wrzucamy po 3 bajgle i gotujemy ok. 3 minuty, a następnie przewracamy na drugą stronę na kolejne 3 minuty. Wyławiamy bułeczki i odsączone układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Bułeczki smarujemy białkiem, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 210 stopni C i pieczemy bajgle 25 minut.
Smakują znakomicie zarówno na słodko, jak i w formie tradycyjnej kanapki.
Zapraszam do wypróbowania przepisu :)
piękne i dostojne;)
OdpowiedzUsuńO kurcze... Pychotka! :-)
OdpowiedzUsuńomom:D
UsuńZgadza się pychotka :)
Usuńślinotok mam;p
UsuńUuuuu ja tego z miodem poproszę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu :)
UsuńWersja z miodem , dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCo do ciebie wejdę to jestem głodna :D jak mi dupa urośnie będziesz biegać razem ze mną :P hah :)
OdpowiedzUsuńhaha czemu nie, odrobina sportu na wiosnę jest wskazana :)
UsuńBardzo lubie takie wypieki Pasuja na słodko i slono Sama niewiele pieke takich buleczek bo zwyczajnie się boje ze zrobie kamienie hahah Twoje sa puszyste i smakowite Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńMniam :) Aż zrobiłam się głodna !
OdpowiedzUsuńale pychota! obserwuje i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń