Składniki
1 puszka czerwonej fasoli,
2 duże ziemniaki,
2 marchewki,
1 pietruszka,
300 g wędzonego boczku,
2 litry wody,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 czerwona cebula,
3 kromki chleba na grzanki,
oliwa z oliwek,
suszona bazylia do podania,
sól, pieprz.
Przepis
Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, cebulę i ziemniaki w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Warzywa smażymy na oliwie. Doprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem.
Do garnka wkładamy boczek i zalewamy wodą do wysokości warzyw i mięsa.
Dodajemy odsączoną z zalewy, wypłukaną pod bieżącą wodą fasolę i gotujemy 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Przestudzony boczek z wywaru kroimy w kostkę, bądź szerokie plastry. Smażymy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Robimy grzanki; 3 kromki chleba kroimy w drobną kostkę i nasączone niewielką ilością oliwy (ok. 1 łyżka) smażymy na patelni do zarumienienia chleba.
Miksujemy zupę na gładki krem. Serwujemy z plastrami boczku, grzankami, posypane suszoną bazylią.
Smacznego!
O jak pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda bo jest pyszna :)
UsuńRobiłam podobną i domownicy byli zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńMoi również :)
Usuńnie wygląda jakoś chwalebnie ale na pewno jest zdrowe;D
OdpowiedzUsuńTen niezbyt zachęcający kolor zawdzięczamy fasoli, jednak mimo tego zupa jest nie tylko zdrowa ale i bardzo smaczna :)
UsuńLubię takie treściwe zupy krem ;) Myślę, że by mi smakowała :D
OdpowiedzUsuńNa pewno :)
UsuńAle mi ochoty narobiłaś na taką zupę! :D
OdpowiedzUsuńThank you for your comment on my blog!
OdpowiedzUsuńI follow you too! ;oD
xoxo Jacqueline
www.hokis1981.blogspot.com