Składniki:
1 opakowanie twarogu półtłustego 250 g
3 jajka
100 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki cukru
cynamon
Przygotowanie:
Ucieramy masło z żółtkami i szczyptą soli. Twaróg rozdrabniamy palcami tak, aby miał jak najmniej grudek. Do twarogu przekładamy utarte masło z żółtkami i krótko ubijamy mikserem.
Białka, które zostały z jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy partiami do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy. Wysypujemy mąkę na stolnicę a na nią wykładamy masę serową.
Łączymy składniki i formujemy kulę.
Dzielimy ciasto na małe partie, rolujemy i lekko spłaszczamy u góry. Kroimy nożem w średniej wielkości romby.
Gotujemy partiami w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. W tym samym czasie roztapiamy masło w rondlu i dodajemy do niego cukier i cynamon. Po wyciągnięciu łyżką cedzakową klusek z garnka, skrapiamy je masłem z cynamonem. Całość możemy posypać cukrem pudrem.
popisowe danie mojej babci:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOoo a ja taka głodna siedzę w pracy :(
OdpowiedzUsuń