poniedziałek, 9 stycznia 2017

Leniwe kluski, czyli to co lubią dzieci

Dzisiaj przepis na jedną z ulubionych potraw moich dzieci, słodkie i leniwe kluski.



Składniki:

1 opakowanie twarogu półtłustego 250 g

3 jajka

100 g miękkiego masła

200 g mąki pszennej

pół łyżeczki soli

2-3 łyżki cukru

cynamon

Przygotowanie:

Ucieramy masło z żółtkami i szczyptą soli. Twaróg rozdrabniamy palcami tak, aby miał jak najmniej grudek. Do twarogu przekładamy utarte masło z żółtkami i krótko ubijamy mikserem.


Białka, które zostały z jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy partiami do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy. Wysypujemy mąkę na stolnicę a na nią wykładamy masę serową.


Łączymy składniki i formujemy kulę.


Dzielimy ciasto na małe partie, rolujemy i lekko spłaszczamy u góry. Kroimy nożem w średniej wielkości romby.

Gotujemy partiami w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. W tym samym czasie roztapiamy masło w rondlu i dodajemy do niego cukier i cynamon. Po wyciągnięciu łyżką cedzakową klusek z garnka, skrapiamy je masłem z cynamonem. Całość możemy posypać cukrem pudrem.


3 komentarze: