Składniki:
3 szklanki cukru,
1 szklanka oleju,
2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 garści posiekanych orzechów włoskich,
margaryna i bułka tarta do wysmarowani formy.
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę kawałki dyni, gotujemy ok.20 minut, następnie odcedzamy wodę i mielimy dynię przy pomocy blendera.
Żółtka ucieramy z cukrem ( 2 szklanki) na gładką masę. Dodajemy rozdrobnioną dynię, olej, przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru. Masę dyniową dodajemy do ubitych na sztywno białek i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy. Posypujemy pokrojonymi na drobne kawałki orzechami. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 50 minut.
Smacznego!
Uwielbiam dynię i wypieki z jej wykorzystaniem :) To ciasto na pewno jest świetne :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne z orzechami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z dynią podobnie marchewkowe :) zresztą teraz dynia jest częstym gościem w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadła bym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie.
OdpowiedzUsuńI jest bardzo 😋
OdpowiedzUsuńRobiłam z surową tartą dynią, wyszło cudowne :D
OdpowiedzUsuń