Składniki:
ok. 10 dużych ziemniaków,
2 duże czerwone buraczki,
500 g pieczarek,
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki soli,
pieprz,
2 łyżki oleju,
1 jako.
Ziemniaki obieramy i gotujemy, w trakcie gotowania solimy 1 łyżeczką soli. W osobnym garnki gotujemy obrane buraczki. Miękkie warzywa odcedzamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ziemniaki i buraczki przeciskamy przez maszynkę do mielenia.
Zmieloną masę przekładamy do głębokiej miski, 1/4 miski zapełniamy mąką ziemniaczaną i wbijamy jajko.
Całość mieszamy do połączenia się składników, formujemy kulki, które lekko spłaszczamy z góry i robimy wgłębienie palcem.
Pieczarki obieramy i kroimy wedle uznania, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek trzemy na drobnej tarce. Cebulę i czosnek smażymy na patelni na oleju, do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy do wyparowania wody.
Jak pieczarki są już gotowe, możemy z powrotem wrócić do naszych różowych klusek. Nastawiamy duży garnek z wodą na gaz. Jak woda zacznie się gotować dodajemy do niej olej i odrobinę soli, wrzucamy kluski partiami po 8-10 sztuk i gotujemy ok. 5 minut.
Kluski odcedzamy i przekładamy do miski.
Podajemy z pieczarkami, polane roztopionym masłem. Gotowe danie możemy przyozdobić zieloną pietruszką.
Serdecznie polecam, zwłaszcza jako danie dla dzieci, które będą wprost zachwycone różowymi kluskami :)
Smacznego!
Bardzo optymistyczny kolor!
OdpowiedzUsuńW sam raz na szare dni...
:)
To prawda!
UsuńŚwietnie wyglądają i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie i na pewno są mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością sobie zrobię :) ja kiedyś robiłam zielone ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńZielonych jeszcze nie robiłam :)
Usuńza kluskami śląskimi nie bardzo jestem;p
OdpowiedzUsuńJakie czary kuchenne! :)
OdpowiedzUsuńAleż one śliczne! :) Ten kolor jest niesamowity :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńO rany ja takie chcę ! ale wyglądają ! :) mmmm
OdpowiedzUsuń