środa, 8 listopada 2017

Bananowe racuchy

Dzisiaj chciałabym zapoznać Was z przepisem na szybkie i pyszne danie- racuchy z bananami. Racuchy to smażone na patelni placuszki, które nieodzownie kojarzą nam się z dzieciństwem. Te z czasów PRL-u pamiętamy z jabłkami, sama również je przygotowuję ( przepis do wersji z jabłkami znajdziecie tutaj ). W tym wpisie chciałabym Wam zaproponować wersję z bananami. Moim zdaniem różnią się one od tych  z jabłkami, przede wszystkim smakiem, poza tym bananowe racuchy są bardziej miękkie, słodsze i jakby puszyste, lekkie. Wyśmienite danie dla dzieci!



Zapraszam do zapoznanie się z przepisem.

Składniki:

1 jajko,

2 duże łyżki cukru,

0,5 l mleka,

2 duże szklanki mąki,

3 duże banany,

olej do smażenia.

Przygotowanie:

Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier i odrobinę mleka. Łyżką dosypujemy mąkę i dolewamy małymi porcjami mleko. Całość cały czas mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż uzyskamy gęstą, jednolitą, lekko kleistą masę. Wlewamy olej na rozgrzaną patelnie i czekamy aż nabierze odpowiedniej temperatury. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy banany na cztery części, a następnie siekamy na drobne plasterki. Dodajemy owoce do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy olej jest już rozgrzany chochelką nakładamy i formujemy racuchy na patelni. Smażymy z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.



Z powyższego przepisu uzyskamy ok. 15 średniej wielkości racuchów.

Smacznego!!!!






10 komentarzy:

  1. Racuszki pierwsza klasa. Pachnące bananami, mniamm 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam banany w wersji na ciepło.. chętnie spróbuje 😙

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie racuszki to ja się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam takie i bardzo lubię na mleku kokosowym domowej roboty są super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym wypróbowała tą wersję. Do tej pory nie eksperymentowałam i robiłam tradycyjną wersję z jabłkami. Może czas trochę poszaleć. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są łatwe do przygotowania i naprawdę pyszne :)

      Usuń