Zapraszam do zapoznanie się z przepisem.
Składniki:
1 jajko,
2 duże łyżki cukru,
0,5 l mleka,
2 duże szklanki mąki,
3 duże banany,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier i odrobinę mleka. Łyżką dosypujemy mąkę i dolewamy małymi porcjami mleko. Całość cały czas mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż uzyskamy gęstą, jednolitą, lekko kleistą masę. Wlewamy olej na rozgrzaną patelnie i czekamy aż nabierze odpowiedniej temperatury. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy banany na cztery części, a następnie siekamy na drobne plasterki. Dodajemy owoce do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy olej jest już rozgrzany chochelką nakładamy i formujemy racuchy na patelni. Smażymy z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
Z powyższego przepisu uzyskamy ok. 15 średniej wielkości racuchów.
Smacznego!!!!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńRacuszki pierwsza klasa. Pachnące bananami, mniamm 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam banany w wersji na ciepło.. chętnie spróbuje 😙
OdpowiedzUsuńNa takie racuszki to ja się wpraszam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, zapraszam :)
UsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńRobiłam takie i bardzo lubię na mleku kokosowym domowej roboty są super :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym wypróbowała tą wersję. Do tej pory nie eksperymentowałam i robiłam tradycyjną wersję z jabłkami. Może czas trochę poszaleć. :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są łatwe do przygotowania i naprawdę pyszne :)
Usuń