niedziela, 12 listopada 2017

Różowe kluski śląskie z pieczarkami

Ponieważ dzisiaj mamy niedzielę zapraszam Was na kluski śląskie w nieco innym wydaniu. Różowe kluski śląskie z pieczarkami to moja dzisiejsza propozycja obiadowa.


Składniki:

ok. 10 dużych ziemniaków,

2 duże czerwone buraczki,

500 g pieczarek,

1 duża cebula,

1 ząbek czosnku,

1 szklanka mąki ziemniaczanej,

2 łyżeczki soli,

pieprz,

2 łyżki oleju,

1 jako.

Ziemniaki obieramy i gotujemy, w trakcie gotowania solimy 1 łyżeczką soli. W osobnym garnki gotujemy obrane buraczki. Miękkie warzywa odcedzamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ziemniaki i buraczki przeciskamy przez maszynkę do mielenia.
Zmieloną masę przekładamy do głębokiej miski, 1/4 miski zapełniamy mąką ziemniaczaną i wbijamy jajko.


Całość mieszamy do połączenia się składników, formujemy kulki, które lekko spłaszczamy z góry i robimy wgłębienie palcem.


Pieczarki obieramy i kroimy wedle uznania, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek trzemy na drobnej tarce. Cebulę i czosnek smażymy na patelni na oleju, do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy do wyparowania wody.
Jak pieczarki są już gotowe, możemy z powrotem wrócić do naszych różowych klusek. Nastawiamy duży garnek z wodą na gaz. Jak woda zacznie się gotować dodajemy do niej olej i odrobinę soli, wrzucamy kluski partiami po 8-10 sztuk i gotujemy ok. 5 minut.
Kluski odcedzamy i przekładamy do miski.


Podajemy z pieczarkami, polane roztopionym masłem. Gotowe danie możemy przyozdobić zieloną pietruszką.
Serdecznie polecam, zwłaszcza jako danie dla dzieci, które będą wprost zachwycone różowymi kluskami :)

Smacznego!



11 komentarzy: