poniedziałek, 10 października 2016

Pyszna tarta ze szpinakiem

Ogólnie przyjęła się opinia, że tarty są łatwe w przygotowaniu i bez względu na to jaki farsz zrobimy, to po zalaniu masą jajeczną będzie smacznym daniem. Jest w tym sporo prawdy. Ja uwielbiam tartę ze szpinakiem a moi bliscy gdy ją przygotuję zawsze proszą o dokładkę :)
A oto przepis na tartę ze szpinakiem:

Składniki:

Ciasto:

100 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

Farsz:

1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)

kilka suszonych pomidorów

1 opakowanie sera feta

2 jajka

200 ml śmietany 22%

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto na tartę na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko i pokrojone masło. Całość solimy i ugniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W jednej miseczce ubijamy jajka ze śmietaną aż do powstania jednolitej masy. W drugiej miseczce mieszamy odsączony z wody szpinak z pokrojona w kostkę fetą i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy sola pieprzem i gałka muszkatołową.
Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywając kawałek po kawałku wykładamy na formę. Widelcem dość gęsto nakłuwamy spód tarty.
Przekładamy farsz, rozprowadzając go równo po powierzchni ciasta. zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.

Tartę przed pieczeniem można posypać startym żółtym serem. Polecam podawać z sosem czosnkowym wtedy tarta nie wydaje się taka mdła.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz