piątek, 18 listopada 2016

Czekoladowe babeczki z gruszką i bananami




Mam dla was propozycje na pyszny deser, na chłodne jesienne popołudnie. Babeczki czekoladowe są szybkie to przygotowania i równie szybko znikają z talerza :D

A oto przepis:


Składniki:


1 jajko

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenie

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3/4 szklanki drobno pokrojonej czekolady

2 łyżki kakao

1/2 szklanki cukru

1 mały jogurt naturalny

4 średnie banany

1 dojrzała gruszka


Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W wysokim naczyniu miksujemy blenderem pokrojone banany, gruszkę, olej oraz jogurt. Do masy wbijamy całe jajko i miksujemy do połączenia składników. Czekoladę pokrojoną w drobne kawałki wsypujemy do osobnego naczynia, dodajemy mąkę, proszek do pieczenie, sodę, cukier, kakao i pokrojoną czekoladę. Suche składniki mieszamy łyżką, następnie dolewamy masę bananową. Łyżką mieszamy składniki tak, aby nie było w masie dużych grudek mąki.
Gotowe ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz