piątek, 30 grudnia 2016

Sylwestrowe ciacho

Na pewno wiele z Was wybiera się na bal sylwestrowy, ja jednak z racji posiadania malutkich dzieci zostaję z mężem w domu. Dlatego też postanowiłam na ten wyjątkowy wieczór, przygotować parę smacznych dań i oczywiście ciastko na deser.
Upiekę ciasto na biszkoptowym spodzie z masą z serka mascarpone i galaretką.


Jeżeli również planujecie przywitać Nowy Rok w domu z najbliższymi, gorąco polecam Wam przepis na ten deser.



Przepis

Składniki na ciasto:

2 jajka,

2 duże łyżki mąki pszennej,

2 duże łyżki mąki ziemniaczanej,

3 duże łyżki cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier, następnie żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170-180 stopni C przez pół godziny.


Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Aby biszkopt nabrał wilgotności nakłuwam go widelcem a w powstałe dziurki wlewam sok z połowy pomarańczy, zmieszany z dwiema łyżkami wody.

Krem

1 budyń śmietankowy,

250 ml mleka,

2 łyżki cukru,

1 opakowanie serka mascarpone (250 gram)

2 łyżeczki żelatyny w proszku,

2 łyżki zimnej wody.

Budyń gotujemy według instrukcji n opakowaniu, z tą różnicą, że zamiast 500 ml mleka wykorzystujemy 250 ml i dodajemy 2 łyżki cukru. Gdy budy jest już gotowy, przykrywamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki do wystygnięcia.
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do rozpuszczenia na 15 minut. Po tym czasie podgrzewamy ją na palniku ale nie doprowadzamy do zagotowania.
W mikserze ubijamy schłodzony serek mascarpone, dodajemy partiami schłodzony budyń i miksujemy aż składniki połączą się w gładki krem.
Dodajemy stopniowo żelatynę i całość mieszamy do połączenia.
W międzyczasie 2 truskawkowe galaretki  rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. następnie chłodzimy w lodówce do lekkiego zgęstnienia.


Na biszkopt nakładamy krem i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie zalewamy zgęstniałą galaretką i ponownie wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.




Smacznego ciacha i udanej zabawy sylwestrowej!




13 komentarzy:

  1. Mniaaam przepysznie wygląda, uwielbiam ciasta z galaretką! :) Wzajemnie kochana udanego Sylwestra i szampańskiej zabawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :)
    Wszystkiego najlepszego w nowym roku ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. łaaaaa mogę wpaść zjeść kawała?:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie proste przepisy :) Na pewno skorzystam ! Szczęśliwego Nowego Roku !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę wszystkiego dobrego w Nowym 2017 Roku !

      Usuń
  5. Bardzo często takie ciasto gości u mnie w domu :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń