środa, 7 grudnia 2016

Tortilla inaczej

Jeżeli lubicie tradycyjną tortillę z kurczakiem, a jednocześnie chcielibyście zmodernizować trochę przepis, to zapraszam do zapoznane się z moją propozycją.
Tortilla inaczej, to znaczy jak? A no tak jakby była lazanią :) Zresztą sami zobaczcie.

Składniki:

2 małe piersi z kurczaka,

1 średniej wielkości cebula,

przyprawa do kurczaka,

4 duże placki pszenne tortilla,

słoik sosu meksykańskiego ok. 600 g,

ser żółty edamski,

olej do smażenia,

słodka papryka,

sos czosnkowy:

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki jogurty naturalnego

1 ząbek czosnku

szczypta soli i pieprzu 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami do kurczaka i smażmy na oleju, na małym ogniu.


Smażymy tak długo, aż staną się miękkie i mięso nie będzie surowe w środku. Kiedy piersi są już dobrze usmażone, rozdrabniamy je na kawałki przy pomocy widelców.


Następnie na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, smażymy teraz cebulkę. Ważne aby jej nie myć, wtedy cebulka przejdzie przyprawami i smakiem kurczaka.


Kiedy mamy już gotowy farsz, zabieramy się za przygotowanie sosu.


Żeby przygotować sos czosnkowy, należy do niewielkiej miseczki dodać dwie łyżki śmietany, dwie łyżki jogurtu naturalnego, szczyptę soli, pieprzu oraz starty na drobnej tarce ząbek czosnku. Całość dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników.



Wracamy teraz do tortilli, Sos meksykański ze słoiczka przelewamy do szerokiego naczynia ( tak aby było nam wygodnie maczać w nim gotowe tortille). Rozkładamy placki pszenne i nakładamy do nich farsz. Najpierw smarujemy placek sosem meksykańskim, następnie nakładamy widelcem pierś z kurczaka z cebulką a na końcu ser edamski pokrojony w paski. Całość zwijamy w rulon jak naleśnik.


Gotowy rulon tortilli kroimy na połowę i maczamy całość dokładnie w sosie meksykańskim. Tak przygotowane małe tortille układamy w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej. Całość posypujemy startym żółtym serem i czerwoną słodką papryką, 


Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godz., po upływie tego czasu, zdejmujemy pokrywkę naczynia żaroodpornego i pieczemy jeszcze 8 minut.


Gotową tortillę podajemy z sosem czosnkowym.


Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz